Chystajú 47. ročník Prešovskej hudobnej jari

29.03.2005 Celý región

Príspevkom k prehĺbeniu tradície cyklov koncertov vážnej hudby bude v poradí 47. ročník Prešovskej hudobnej jari (PHJ). Jedno z najstarších podujatí svojho d...
Príspevkom k prehĺbeniu tradície cyklov koncertov vážnej hudby bude v poradí 47. ročník Prešovskej hudobnej jari (PHJ). Jedno z najstarších podujatí svojho druhu na Slovensku sa začne v stredu 30. marca veľkonočným koncertom v dóme sv. Mikuláša v Prešove. Štvordielny cyklus s viacerými sprievodnými akciami sa skončí v stredu 20. apríla.

Riaditeľ Parku kultúry a oddychu (PKO) v Prešove Emil Chlapeček v tejto súvislosti uviedol, že dramaturgia podujatia vychádza nielen z dlhodobých poznatkov PKO ako organizátora, ale je aj výsledkom spolupráce s odbornými kruhmi v Prešove a reakciou na najnovšie trendy. Odborníci sú sústredení hlavne v hudobnom školstve v meste a to má širokú základňu od základného stupňa až po vysokoškolský.
Úvodný koncert PHJ obstará viacero sólistov Štátneho divadla v Košiciach so speváckym zborom sv. Cecílie a s komorným orchestrom prešovského hudobného spolku Súzvuk. Odznejú skladby napríklad Johana Sebastiána Bacha. V ďalšom programe sa s netradičným spracovaním opery Carmen od Georgesa Bizeta predstaví skupina Los Remedios z Bratislavy. Práve o tomto vystúpení Chlapeček povedal, že je ozvláštnením programu, o ktoré sa pokúšajú každý rok, aby prilákali poslucháčov. \"Každopádne obdobie, keď prevažoval počet účinkujúcich nad počtom ľudí v hľadisku máme už za sebou, \" dodal. Na ďalších dvoch koncertoch vystúpia klavírne duo Ľudmila Kojanová a Pavel Novotný a záver pripadne koncertu košickej Štátnej filharmónie so sólohráčom na violončelo Michalom Sťahelom a pod taktovkou maďarského dirigenta Gergelya Ménesiho.
Sprievodné akcie budú v kaviarni Átrium a v cukrárni Victoria a okrem iných interpretov sa predstavia na diplomových koncertoch Mário Gapa Garbera a Stanislav Baláž, poslucháči Fakulty humanitných a prírodných vied Prešovskej univerzity v Prešove.
V žiadnom inom meste Prešovského kraja sa už v takom rozsahu cykly koncertov vážnej hudby nekonajú. Navyše v Prešove má \"hudobná jar\" svoj doplnok v každoročnej \"hudobnej jeseni\".
(jj)
 

Vyberte región